Kollage Handelsbanken kontor och Handelsbankens koncernchef Carina ÅkerströmDet stormar lite i bankvärlden. Handelsbanken är en av de tre storbankerna där det har skett en hel del förändringar och koncernchef Carina Åkerström har möblerat om i ledningen. Foto: Grisha Bruev/Shutterstock.com och Press/Handlesbanken.

Banknyheter

Det rörs om i grytan på de svenska storbankerna. Swedbanks tidigare chef för penningtvätt får lämna sitt jobb, Nordea petar sin finansdirektör och Handelsbanken gör en olämplig rekrytering, skriver SvD Näringsliv.

Det råder hela havet stormar hos de svenska storbankerna. Penningtvättshärvan på Swedbank har lett till att två chefer i den förre Swedbankchefen Birgitte Bonnesen närmaste krets har fått lämna banken. Nordeas finansdirektör får sluta efter kritik från investerare och Handelsbanken gör en drömrekrytering samtidigt som banken även gör en högst olämplig rekrytering.

Sparkade chefer på Swedbank

Ragnar Gustavii, den sparkade Swedbankchefen Birgitte Bonnesens högra hand, har tvingats lämna Swedbank. Ragnar Gustavii har varit chef för Birgitte Bonnesens vd-kontor sedan slutet av 2017 och även chef för bankens anti-penningtvättsenhet.

Av de som har ingått i Bonnesens närmaste krets är det än så länge bara Rangar Gustavii och Cecilia Hernqvist, tidigare chef för regelefterlevnad, som har fått lämna banken. Av Bonnesens närmaste finns strategichefen Mikael Björknert och finansdirektören Anders Karl fortfarande kvar. 

Högst olämplig rekrytering av Handelsbanken

Handelsbankens rekrytering av Martin Noréus, tidigare Finansinspektionens biträdande generaldirektör och ansvarig för banktillsyn, har ifrågasatts. SvD Näringsliv har tidigare rapporterat om olämpligheten i att Martin Noréus byter sida, något som korruptionsexperten Louis Brown har sagt är väldigt bekymmersamt.

Samtidigt rekryterar Handelsbanken Jan Larsson, tidigare fallskärmsjägare, politisk S-räv, Göran Perssons närmaste man under tolv års tid och Socialdemokraternas vassaste strateg. Jan Larsson var tidigare kommunikationsdirektör på Nordea men lämnade sin tjänst där inför valet 2014 för att bli valgeneral åt Stefan Löfven. 

Förutom de senaste rekryteringarna har Carina Åkerström, Handelsbankens koncernchef, möblerat om i Handelsbankens ledning som fått en ny chef för Stadshypotek, ny personalchef, ny chef för Handelsbanken Markets och en ny tillförordnad it-chef.

Att ange Adolf Hitler som inspirationskälla är helt olämpligt

Även Nordeas nya vd, Frank Vang-Jensen, har gjort en del omstruktureringar. Nordeas finansdirektör Christopher Rees lämnar banken efter att flera investerare kritiserat honom. När Nordea gått sämre än andra banker har Christopher Rees delvis fått bära bankens hundhuvud. 

Även Torsten Hagen Jørgensen, Nordeas operativa chef, och Karen Tobiasen Nordeas personaldirektör får lämna banken. Torsten Hagen Jørgensen har kritiserats av investerare gällande misslyckade investeringar inom it. Karen Tobiasen olyckliga uttalande, i den danska tidningen Børsen, om Adolf Hitler som en av hennes tre största inspirationskällor väckte starka reaktioner hos de anställda i Sverige.